Helaas

Onze website www.moedersvoormoeders.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.

Om je aan te melden kun je gratis bellen met
0800-0228070 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur).

Dial-a-Doula!

Hanneke - 24 juni 2019 Dial-a-Doula!
Dial-a-Doula!De allerlaatste blog van mijn serie “Expeditie Michigan”. Er komen nog twee vlogs aan, maar daarna is het klaar met mijn stage hier in Ann Arbor. Vandaag over twee weken zit ik namelijk weer in (het kennelijk erg warme) Nederland.

Met deze blog wil ik jullie wat bij brengen over een doula (uitgesproken als “doela”) en het fenomeen “Dial-a-doula” hier in het Von Voigtlander Women’s Hospital.

In Nederland hoor je steeds meer over doula’s, maar wat zijn doula’s precies?

Doula is oorspronkelijk een Oudgrieks woord en betekent “dienende vrouw”. In onze taal wordt een doula vaak beschreven als een geboortecoach. Het is een speciaal opgeleide vrouw die de ouders op een niet medische manier ondersteuning bied op het gebied van zwangerschap, de geboorte van hun kindje en het kraambed. Deze vrouw blijft dan ook vanaf wee één tot aan het einde bij je. Wat goed is om te onthouden is dat een doula geen vervanging is voor een verloskundige en/of kraamverzorgster. Deze twee mogen namelijk wel medische handelingen verrichten, wat een doula niet mag.

Zoals ik hierboven al noemde heb ik dit in Nederland gezien als iets wat in opkomst is. Hier is het echter al erg groot. Vrouwen komen soms al binnen op de verloskamers samen met hun doula’s die al uren lang bij ze zijn. Ook kennen deze zwangeren hun doula vaak al een hele tijd.

Het Von Voigtlander Women’s Hospital heeft een plan bedacht voor de mensen die graag een doula willen tijdens hun bevalling, maar niet gedurende de zwangerschap willen. Daarnaast heb je natuurlijk ook simpelweg de mensen die het gewoon zijn vergeten om een doula te contacteren. Voor al deze mensen is er een fenomeen wat “Dial-a-doula” heet. Dit zijn vrouwen die naar de verloskamers komen in het Von Voigtlander Women’s Hospital, als vrouwen tóch graag een doula bij de bevalling willen hebben. Er zijn dus 24/7 doula’s beschikbaar om de barenden hier te komen ondersteunen!

Als verloskundige heb je niet altijd tijd om continu bij een vrouw te zitten, hoe graag je dat ook zou willen. Vaak heb je namelijk te maken met meerdere barende vrouwen tegelijker tijd, waardoor een doula juíst die vaste, coachende persoon kan zijn (naast de partner uiteraard).

Ik denk dat “Dial-a-doula” hier in het ziekenhuis een hoop vrouwen kan helpen tijdens hun bevalling! Iemand die naast je zit van begin tot eind, die je kan helpen en ondersteunen, je partner af en toe even rust kan geven, dat wil toch iedereen?

See you next time!

Hanneke

 


geluk kun je delen

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

@Martino_1988 Heel erg vervelend! Ik heb een melding gemaakt en er zal contact met jullie worden opgenomen. Excuses voor het ongemak! ^SH

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

@Martino_1988 Wat vervelend dat de urine niet is opgehaald gisteren. Zou je ons een dm willen sturen met je adresge… twitter.com/i/web/status/1…