Zorg goed voor jezelf

Natuurlijk is het altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen, maar wanneer je zwanger bent is dit extra belangrijk. Je hebt ineens een extra leven in je waar je ook goed voor moet zorgen. Sommige producten kun je daarom beter laten staan en van andere dingen is het juist goed om dit extra binnen te krijgen.

Moeders voor Moeders vrouw met paars hart

Roken & alcohol

Het is het beste om gelijk te stoppen met roken en alcohol drinken zodra je weet dat je zwanger bent. Beter is nog om al te stoppen als je zwanger wilt worden. Roken en drinken kunnen een aantoonbaar effect hebben op je ongeboren kindje. Zo is de kans op een miskraam of vroeg- of doodgeboorte groter en kan het invloed hebben op de groei van je kindje. Voor beiden geldt dus ook geen ondergrens. Ook wat betreft medicijngebruik is het van belang dat je met je huisarts overlegt wat je het beste kunt doen.

Wat kun je wel en niet eten

Rauw vlees en rauwe vis, kaas gemaakt van rauwe melk, voorverpakte gerookte vis, roofvis en orgaanvlees kun je beter laten staan. Daarnaast is het juist wel goed om regelmatig vette vis te eten, zoals zalm (doorbakken), sardines (vers) of bokking, zolang deze maar niet rauw is. Zorg er bovendien voor dat je ongeveer 400 ml per dag aan zuivelproducten eet of drinkt.

Extra vitaminen en mineralen

Naast dat je bepaalde producten beter kunt laten staan, is het juist goed om van bepaalde vitaminen en mineralen wat extra binnen te krijgen. Zo speelt foliumzuur (B11) een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van je ongeboren kindje. Omdat het voor zwangere vrouwen bijna niet mogelijk is de gewenste hoeveelheid foliumzuur via de voeding binnen te krijgen, is het advies van de Gezondheidsraad om een supplement foliumzuur te gebruiken 4 weken voor tot 8 weken na de conceptie. Daarnaast is vitamine D ook extra belangrijk tijdens de zwangerschap. Zo kun je kiezen voor een multivitaminen als Compleet Zwanger van Davitamon. Deze bevat een combinatie van vitamines en mineralen met onder andere de door de Gezondheidsraad aanbevolen 400 microgram extra foliumzuur en 10 microgram extra vitamine D. Foliumzuur draagt  bij aan de vorming van de rode bloedcellen en de placenta. Vitamine D draagt bij aan de botaanmaak van de baby. 

Davitamon Compleet Zwanger is een complete aanvulling op je voeding en speciaal afgestemd op de behoefte van jouw lichaam als aanstaande moeder.