oneigenlijk gebruik hCG

Al jaren ageert Moeders voor Moeders tegen het oneigenlijk gebruik van het zwangerschapshormoon hCG als afslankmiddel.

We betreuren het zeer dat het medicijn dat het door ons verzamelde hormoon bevat (in zeer geringe mate) wordt gebruikt voor andere doeleinden. We zijn dan ook blij dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg eind 2010 heeft aangekondigd strenger te gaan optreden tegen het aanbieden, toepassen of aanprijzen van hCG als afslankmiddel door klinieken, artsen, apothekers en via websites. De Inspectie heeft deze actie o.a. met Moeders voor Moeders afgestemd.

De 'afslankkuur' wordt helaas nog steeds aangeprezen, ook buiten Nederland, ondanks het feit dat wetenschappelijk bewezen is dat het absoluut niet werkt. We blijven hier aandacht voor vragen.

hCG heeft een aantal indicaties:

  • Bij vrouwen: ovulatie-inductie voor in vivo-fertilisatie en gecontroleerde ovariële hyperstimulatie voor in-vitro fertilisatie.
  • Bij mannen: stimulatie van testosteron-productie bij mannen die uit zichzelf te weinig hormoon produceren om zaadcellen aan te maken. 
  • Bij jongens: cryptorchisme – niet ingedaalde zaadballen (ter voorkoming van onvruchtbaarheid op latere leeftijd).

Afslanken is dus GEEN indicatie voor de toediening van het hCG-hormoon. Er is geen medisch wetenschappelijke ondersteuning beschikbaar die aantoont dat het hCG-hormoon als afslankmiddel werkzaam zou zijn. Het gebruik van het hCG-hormoon buiten de officiële indicaties wordt dan ook ten sterkste afgeraden, en zowel door Moeders voor Moeders actief ontmoedigd.

Gelukkig wordt maar een zeer gering percentage van het medicijn dat het hCG-hormoon bevat door artsen oneigenlijk voorgeschreven ten behoeve van het afslanken. Het merendeel wordt door artsen gebruikt om vrouwen en mannen te helpen die verminderd vruchtbaar zijn. Dat is gelukkig voor veel zwangere vrouwen dan ook de belangrijkste motivatie om mee te doen met Moeders voor Moeders.

Geluk kun je delen!

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde, Varsseveld… https://t.co/5kkrzN8VfN

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Katwijk Zh. Het betreft een #freelance fu… https://t.co/8dDNeB3yFh