Bevallen in hurkhouding

20-11-2018

Foto Aljenshka

“Op het bed persen”? Vroeg de verloskundige aan mij. Ik bleef haar aankijken en wist niet eens wat ik als antwoord terug moest geven en zij gaf als antwoord “Nee nee dat gaan wij niet doen hoor”. Ik ben altijd gewend om de bevallingen op bed te begeleiden, horizontale pershouding genoemd en kan op mijn vingers tellen hoeveel verticale bevallingen ik heb mogen begeleiden tijdens mijn hele opleiding. Ik voelde de spanning naar boven komen. Op dat moment kon ik dat natuurlijk niet laten overheersen en volgde ik gewoon mijn gevoel en de goede begeleiding van de verloskundige. Ik heb een bevalling in de verticale houding mogen begeleiden en niet zomaar op handen en knieën, maar in hurkhouding! Mijn eerste bevalling in hurkhouding! Bijzonder! Ik heb de bevalling van een hele andere invalshoek waargenomen, zo mooi!

Je zult je zelf afvragen hoezo een hurkhouding? Ik vroeg het mezelf ook af hoor, maar het was helemaal niet zo ingewikkeld als ik dacht. De partner ondersteunt de barende aan de ene kant en een andere familielid ondersteunt haar aan de andere kant. Een samenwerking dus! Waar stond ik? Ik stond natuurlijk in het midden, aan het eind van het bed en kon met mijn handen de geboorte van het hoofd begeleiden samen met goede persinstructies.

Ik heb na deze bevalling in hurkhouding nog drie verschillende partussen gedaan in dezelfde houding. Dit natuurlijk in samenspraak met de barende, want haar wensen en behoeften staan altijd centraal, maar wat ben ik blij dat ik heb geleerd om een bevalling in de hurkhouding te kunnen begeleiden. De hurkhouding is momenteel mijn favoriete houding… gek hè? En in het begin vond ik het zo spannend! Nu vind ik het alleen maar leuk en krijg ik dit ook terug te horen van de vrouwen.

Na de bevalling zeggen ze allemaal “Ik wist niet dat het ook zo kon!” En ik helemaal blij “ja mevrouw, zo kan het ook!”.

Geluk kun je delen!

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde, Varsseveld… https://t.co/5kkrzN8VfN

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Katwijk Zh. Het betreft een #freelance fu… https://t.co/8dDNeB3yFh

meer bijzondere verhalen