Maak kennis met mijn stagepraktijk en mijn functie...

30-10-2018

Aljenshka In De Verloskundigenpraktijk

Jullie willen vast meer weten over waar ik stageloop, de mensen die er werken, wat mijn werk inhoud en alle dingen die ik op een stagedag tegenkom.

In Nederland vragen mensen mij altijd hoeveel verloskundigen er eigenlijk werkzaam zijn op het eiland. Aruba heeft 9 verloskundigen die werkzaam zijn... Ja! Een klein eiland dus!

Waar loop ik nou stage?!
De praktijk waar ik stageloop heet Fundashon Duna Lus en er werken drie verloskundigen. Ook werkt er een secretaresse die alles voor de praktijk en de verloskundigen regelt! Zij verwelkomt elke cliënt met de grootste glimlach! Oh en baby’s die komen met hun ouders op nacontrole, gaan eerst even met haar knuffelen voordat ze in de spreekkamer komen. Wat is dat toch leuk om te zien!

De praktijk heeft drie verschillende locaties en wij werken meestal op de hoofdlocatie. De andere twee locaties worden één keer per week voor een halve dag gebruikt.

Ik heb met de ene verloskundige meer gewerkt dan de andere, maar wat zijn ze allemaal lief, open en bereid om mij zo goed mogelijk te begeleiden. Twee verloskundigen komen zelf uit Aruba en hebben hun studie afgerond in Nederland. De andere verloskundige komt uit België. Samen vormen zij het team en het gezicht van de praktijk, die alles doen om de beste zorg te kunnen geven aan zwangeren, hun partner en kind.

Het rooster ook een belangrijk onderdeel natuurlijk…
Er wordt van tevoren een rooster gemaakt, zodat het duidelijk is wie spreekuur, dienst of vrij heeft. Aan de hand van hun rooster, maak ik zelf een rooster voor mezelf. Ik mag van de verloskundigen een flexibel rooster maken. Ik moet natuurlijk wel aan mijn 32 uur komen en 8 uur wordt dan gebruikt als verwerkingstijd! Het is wel fijn dat wij van de opleiding 8 uur verwerkingstijd krijgen hoor! Want je kan je echt niet voorstellen hoeveel bewijzen er geschreven moeten worden, om aan te tonen dat ik mezelf aan het ontwikkelen ben voor mijn toekomstige baan als verloskundige.

Een flexibel rooster is noodzakelijk, want het is een klein eiland en het moment van de bevallingen is onvoorspelbaar. Ik probeer zo veel mogelijk op wacht te staan voor een bevalling. Ik wil ze natuurlijk niet missen! Want wat is er mooier dan het mogen begeleiden van een bevalling, om een kleine te helpen geboren te worden?

Mijn rol…
Mijn rol als verloskundig student is om zo veel mogelijk leermomenten bij te wonen om te kunnen groeien. Ik doe mee met spreekuren, waar ik het gesprek voer. Dit wel onder toezicht aangezien dat op Aruba enkele dingen anders zijn dan in Nederland. Dit geeft wel een veilig gevoel, want als ik iets niet weet, dan kan ik gelijk de verloskundige om hulp vragen.

Ik doe ook mee met bevallingen. Ik heb tot op heden 1 bevalling mogen begeleiden! Mijn eerste Arubaanse baby, wat was ik blij… Maar daar ga ik meer over vertellen in mijn volgende blog. Het is momenteel een rustige periode, maar November wordt mijn maand, geloof mij!

Ook doe ik natuurlijk mee met de kraamvisites, waarbij ik samen met de verloskundige op bezoek ga bij de kraamvrouw. Het is hier van belang om de conditie en gezondheid van moeder en kind goed in de gaten te houden. Ik vind kraamvisites zo leuk! Ik kan lekker even knuffelen met de baby’s, maar tussendoor voer ik wel mijn gesprek hoor!

Spreekuur voeren in verschillende talen
Voordat ik naar Aruba kwam, was ik al een beetje aan het oefenen met medische termen die in het Papiaments vertaald moeten worden. In het begin vond ik dit best wel lastig en ik vroeg me zelf af “hoe ga ik eigenlijk een gesprek voeren met de cliënten in mijn eigen moedertaal?” Aangezien ik drie jaar lang alleen Nederlands spreek. Ik begon te twijfelen aan mezelf en mijn vaardigheid om in het Papiaments een gesprek te voeren.

Het was eigenlijk nog moeilijker dan ik had verwacht! Je zult je vragen waarom…?

Ik moest niet alleen mijn best doen om het gesprek in Papiaments te voeren, maar moest dit ook natuurlijk in het Spaans en Engels doen! Dat was het moment dat ik mij bewust werd dat ik op Aruba ben en dat er verschillende talen gesproken worden. Gelukkig kan ik Spaans en Engels, maar natuurlijk niet perfect. Aan het eind van de dag voel ik mij als een multilingual machine haha… Gelukkig helpt de verloskundige als ik niet uit mijn woorden kom.

In de tussentijd blijf ik elke dag leren en mezelf ontwikkelen zowel in verloskundige handelingen, vaardigheden en in verschillende talen! Nieuwsgierig naar alle avonturen tijdens mijn stage? Hou dan mijn blogs goed in de gaten!

Geluk kun je delen!

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde, Varsseveld… https://t.co/5kkrzN8VfN

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Katwijk Zh. Het betreft een #freelance fu… https://t.co/8dDNeB3yFh

meer bijzondere verhalen