Zwanger zijn en bevallen op Aruba… een verschil met zwanger zijn in Nederland?!

11-12-2018

Foto Aljenshka

Is er nou eigenlijk een verschil? Zwanger zijn en bevallen op Aruba in vergelijking met in Nederland?Ik heb bewust enkele weken gewacht voordat ik deze blog ging schrijven. Ik moest mezelf namelijk de tijd geven om kennis te maken met de verschillen, overeenkomsten, speciale gebruiken en rituelen.

Na enkele weken stage te hebben gelopen, is de tijd gekomen om hierover te schrijven.

Laten wij maar beginnen met de verschillen die ik tijdens de zwangerschap heb gemerkt, want de zwangerschap is natuurlijk de eerste fase! Oh en ik begin gelijk met de zwangerschap, want op Aruba is er bijna geen sprake van preconceptie advies en dat is al een verschil!

Controles in de zwangerschap worden precies hetzelfde uitgevoerd zoals in Nederland. Wat wel opmerkelijk voor mij was, is het vertrouwen dat de cliënten hebben in hun zorgverleners. Je vraagt je nu af wat ik hiermee precies bedoel. Cliënten op Aruba zijn erg rustig, komen op controles, vragen niet veel en doen precies wat de verloskundige zegt. Begrijp mij niet verkeert… ze zijn echter niet naïef, maar ze vertrouwen geheel in de kennis en kunde van de zorgverlener om hen de beste zorg te bieden. Er is weinig sprake van “ja…maar”. Een ander verschil was dat je soms zelf extra vragen moet stellen, indien je aan alle nodige informatie wilt komen.

Wat ik nog leuker vond tijdens de controles was dat de verloskundigen altijd natuurlijke producten adviseren voor bijvoorbeeld misselijkheid, braken, obstipatie etc. Men probeert alles eerst met verschillende thee of fruit voordat ze naar medische middelen grijpen. En weet je wat? Natuurlijke middelen kunnen wonderen doen! Dit was voor mij echt een eye-opener.

Tijdens de bevalling is er geen sprake van speciale rituelen of gebruiken. Wat wel opmerkelijk was dat als iemand ging bevallen dat de wachtkamer helemaal vol was! Op Aruba is er sprake van een “wij” cultuur en dit is echt geen grap indien er een nieuw familielid op komst is!

Beschuit met muisjes? Dat heb ik hier wel gemist hoor! Ik ben geen grote fan van beschuit met muisjes, maar vind het gebruik zo leuk. Dit gebruik kom je alleen bij Nederlandse gezinnen tegen. Leuke geboortekaartjes ter herinnering uitprinten en uitdelen? Nee nee, dat gebeurd ook niet op het eiland hoor!

Wat wel op het eiland als ritueel wordt beschouwd, is dat de kraamvrouwen hun haren voor zes weken niet wassen! Waarom eigenlijk?! Volgens onze grootouders kan dit ervoor zorgen dat vrouwen een kou vatten via het hoofd en eventueel hersenschade kan oplopen. Ouders en oma’s op Aruba blij houden? Geen haren wassen! Het scheelt enorm veel gemopper haha.

Was er bij jou ook sprake van een bijzonder of ongewoon ritueel? Laat mij maar weten, want ik ben er zeer benieuwd naar!

Geluk kun je delen!

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde, Varsseveld… https://t.co/5kkrzN8VfN

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Katwijk Zh. Het betreft een #freelance fu… https://t.co/8dDNeB3yFh

meer bijzondere verhalen