Call the midwife!

08-06-2019

Foto Blog 4

Twee weken zijn weer voorbij en dat betekent dat er weer een nieuwe blog online staat. In mijn vorige blog vertelde ik over mijn aankomende vlog serie die ik wilde gaan maken. Hier ben ik druk mee bezig en deze zullen dus ook binnenkort op de website verschijnen.

In deze blog wil ik wat vertellen over wat je hier moet doen als je denkt dat je gaat bevallen. In Nederland heb je namelijk de verloskundige van de verloskundige praktijk die je kunt bellen en die dan naar je toe komt. Dat zit hier een beetje anders in elkaar.

Tijdens het spreekuur wordt er aan de zwangeren en hun partners uitgelegd wanneer ze het ziekenhuis moeten bellen zoals: het breken van de vliezen of het krijgen van weeën die iedere 5 minuten terug komen. De belinstructies zijn hetzelfde als in Nederland, maar het verschil is dat er hier soms mensen zijn die een uur of langer moeten rijden om bij het ziekenhuis te komen!

Met dit in je achterhoofd moet je dus even goed nadenken wanneer je mensen naar het ziekenhuis laat komen. In de ziekenhuizen in Nederland gebeurt dit ook op deze manier, maar gebeurt het zelden of nooit dat mensen uren moeten rijden om naar het ziekenhuis te komen.

Als de zwangere belt met bijvoorbeeld weeën, stelt de verloskundige haar een aantal vragen aan de telefoon en schat ze op die manier in of het belangrijk is dat de zwangere nu naar het ziekenhuis komt, of niet. Mocht de zwangere naar het ziekenhuis moeten komen (om welke reden dan ook), dan komt ze binnen op triage. De zwangere krijgt dan een triage kamer waar haar bloeddruk en pols gemeten wordt, urine gecontroleerd wordt op onder andere eiwitten en hartslag van de baby geregistreerd wordt. In vlog 2 heb ik een triage kamer laten zien, dus mocht je benieuwd zijn hoe deze eruit zien, check dan mijn vlog even!

Nadat alle controles hebben plaatsgevonden komt de verloskundige binnen om nog wat vragen te stellen en zo nodig onderzoeken te doen. In geval van weeën wordt er eigenlijk altijd een inwendig onderzoek gedaan om te kijken of er sprake is van ontsluiting.

Aan de hand van al deze informatie wordt er een inschatting gemaakt of de zwangere wordt opgenomen op de verloskamers om te gaan bevallen óf dat ze toch nog even naar huis moet, omdat bijvoorbeeld de weeën nog niet frequent genoeg komen en/of voor veel vordering in ontsluiting hebben gezorgd.

Deze procedure wordt eigenlijk bij iedereen gebruikt die met weeën binnenkomt op triage. In Nederland heb ik het in het ziekenhuis ook op deze manier gezien (met uitzondering van de urine controle). Het grote verschil zit hem eigenlijk in de afstanden die mensen hier moeten afleggen om bij het ziekenhuis te kunnen komen. Daarbij is het natuurlijk in de verloskundige praktijk weer anders, omdat de verloskundige dan naar jou toe komt. In principe doet de verloskundige thuis ook dezelfde controles en bekijkt aan de hand daarvan of zij nog weg kan gaan of dat ze bij de zwangere moet blijven.

Over het algemeen zie ik op dit gebied dus veel overeenkomsten tussen Ann Arbor en Nederland. Iets wat ook interessant is als je het mij vraagt. Dit betekent namelijk dat er naast de vele verschillen die ik in mijn vlogs heb benoemd, ook overeenkomsten zijn tussen het uitoefenen van het verloskundig beroep in Nederland en Ann Arbor.

Wil je nu meer weten over alle verschillen? Kijk dan mijn vlog 5, 6 en 7, hierin praat ik veel over verschillen tussen Nederland en Ann Arbor met betrekking tot het doen van spreekuur, bevallingen en het kraambed!

See you next time!

Hanneke

 

Geluk kun je delen!

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde, Varsseveld… https://t.co/5kkrzN8VfN

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Katwijk Zh. Het betreft een #freelance fu… https://t.co/8dDNeB3yFh

meer bijzondere verhalen