Tijd en ruimte

26-02-2020

Veerle Blog 2

Hej der! Hoe gaat het daar in ons kikkerland? Mijn ontdekkingsreis is nu echt begonnen en ik geniet er enorm van. Want wat is Denemarken een leuk land. Lieve mensen. Gastvrij. Behulpzaam. Alleen die taal… Dat is soms nog wel een dingetje hoor. Voor mij is het gewoon een soort Duits, Chinees en hier en daar wat woorden Engels en Nederlands door elkaar. Maar gelukkig: veel vrouwen spreken hier heel goed Engels. 

Zoals je weet ben ik niet alleen voor stage in Denemarken, maar ook om het geheim van Denemarken te ontdekken waardoor zij zo’n enorm goede geboortezorg hebben. En weet je wat, er zijn mij al meerdere dingen opgevallen!

Op mijn eerste dag kreeg ik een rondleiding en kwam ik de verloskamers op lopen. Die zijn gewoon twee keer zo groot als in Nederland! Bizar. En raad eens. Ook de spreekuren duren hier twee keer zo lang. Maar de hoeveelheid contactmomenten zijn wel weer twee keer zo weinig. Ik vroeg me af, hoe zit dat dan?

In Denemarken ga je tijdens de zwangerschap maar zes keer op controle bij de verloskundige. Mijn eerste reactie was: ‘Zo weinig controles? Hoe kun je op deze manier ooit goed de gezondheid van moeder en kind in de gaten houden?’ Maar nu ik hier al even stage loop ben ik er niet zo zeker van of dit te weinig is. De verloskundigen nemen namelijk alle de tijd voor iedere vrouw. Of dit nu tijdens een controle is of tijdens de bevalling. Vrouwen kunnen hun verhaal doen. Vertellen hoe ze zich voelen. Waar ze mee zitten. Ze kunnen al hun vragen stellen. Er lijkt geen tijdsdruk te zijn. Zo wordt er voor een reguliere controle sowieso 20 minuten ingepland.

Ook tijdens de bevalling is er veel tijd en ruimte voor iedere vrouw en het kind om een natuurlijk beloop van de bevalling te stimuleren. Verloskundigen streven er naar om de vrouwen continue te begeleiden. Dit betekent dat je soms uren bij de vrouw op de kamer blijft. Hierdoor kan je er gewoon zijn. De beslissing of er medisch moet worden ingegrepen lijkt later te worden genomen. Ik kan het lastig omschrijven, maar het is alsof er alle vertrouwen is in het natuurlijk beloop. Voelt mooi, want wanneer het nog altijd goed gaat met moeder en kind is er toch geen rede om over ingrijpen te praten, toch?

Die gedachte vind ik mooi. Tijd en ruimte. Voor iedere vrouw en haar partner. De tijd om te luisteren en de tijd om te wachten. Ruimte om te bewegen en ruimte om er te zijn. Dat is gewoon zo normaal hier. Het zorgt voor een bepaalde kalmte. En ja, iedere vrouw vraagt ook hier: ‘Hoelang gaat die bevalling nog duren?!’ Maar zelfs dan, is er tijd en ruimte om te wachten. Want alles komt op zijn eigen tijd.

Of dit nu het geheim van Denemarken is? Geen idee. Ik neem nog even de tijd om daar achter te komen. En als ik het weet, dan zal ik het je zeker laten weten!

Tot snel!

Veerle

Geluk kun je delen!

pagina delen: Twitter Facebook Whatsapp

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Aalten, Groenlo, Lichtenvoorde, Varsseveld… https://t.co/5kkrzN8VfN

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders heeft een #vacature voor een informatrice in regio Katwijk Zh. Het betreft een #freelance fu… https://t.co/8dDNeB3yFh

meer bijzondere verhalen