Hoe werkt het?

Moeders voor Moeders is actief in heel Nederland, uitgezonderd de Waddeneilanden. Je kunt je aanmelden voor deelname vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent. Meedoen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week. In deze periode bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon. Aanmelden is mogelijk tot en met de 11e week je zwangerschap.

bekijk de video
play_btn
Moeders voor Moeders vrouwen
close_btn
close_btn

Als je je hebt aangemeld zal één van de informatrices van Moeders voor Moeders binnen enkele dagen contact met je opnemen om een afspraak in te plannen voor een telefonisch intakegesprek. Tijdens het intakegesprek vertelt de informatrice precies hoe meedoen in zijn werk gaat en beantwoordt ze al jouw vragen. Daarnaast neemt ze de deelnamevoorwaarden met je door. Het is belangrijk dat je aan deze voorwaarden voldoet. Jouw urine wordt namelijk gebruikt voor het maken van een geneesmiddel. De gezondheidsautoriteiten die toezien op geneesmiddelen hebben bepaald dat urine van sommige vrouwen niet gebruikt mag worden. Lees hier meer over de deelnamevoorwaarden.

Als je door middel van een hormoonbehandeling zwanger bent geworden, bijvoorbeeld via IUI, IVF of ICSI, dan kun je gewoon meedoen. 

Meedoen is heel eenvoudig. Van Moeders voor Moeders ontvang je alles wat je nodig hebt om je urine op te vangen en te bewaren. Voor elke opvangdag kun je een nieuwe fles gebruiken. Dat voorkomt nare luchtjes en waarborgt daarnaast de kwaliteit van het hCG-hormoon. Uiteraard worden de flessen voordat je ze ontvangt grondig gereinigd. Het opvangkannetje kun je na gebruik omspoelen met water. Maak het kannetje nooit schoon met een schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddelen breken het hormoon namelijk af.

Iedere week worden de flessen door een chauffeur bij je opgehaald. Dit gebeurt heel discreet, met een bestelauto zonder reclame, dus niemand komt te weten dat je meedoet met Moeders voor Moeders. Je hoeft er ook niet voor thuis te blijven. Met de informatrice spreek je af waar de kratjes staan en zij geeft het door aan de chauffeur. Een alternatief ophaaladres opgeven kan ook.

Het komt soms voor dat tijdens het rijden van de route een vertraging ontstaat, waardoor het de chauffeur niet lukt de flessen op de afgesproken dag op te halen. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact op om een nieuwe afspraak te maken zodat de flessen alsnog worden opgehaald. Dankzij het conserveringsmiddel in de flessen blijft de kwaliteit van de urine en het hormoon behouden.  

In Utrecht en Amsterdam* is het niet altijd mogelijk om de flessen buiten klaar te zetten voor de chauffeur. Daarom kunnen de flessen in Utrecht en Amsterdam ook in de avond worden opgehaald. De chauffeur van Moeders voor Moeders komt dan wekelijks op de dinsdag- of woensdagavond tussen 18.00 uur en 21.00 uur (met een maximale uitloop tot 21.30 uur) bij je langs om de flessen persoonlijk aan de deur te wisselen. Uiteraard gebeurt ook dit heel discreet, zodat niemand ontdekt dat je zwanger bent. Deelnemen op een alternatief ophaaladres is ook altijd mogelijk.

Wil je graag meedoen met Moeders voor Moeders, maar is het niet mogelijk om de flessen overdag buiten te zetten? Dan kun je samen met de informatrice bespreken wat voor jou de beste oplossing is.

* In Amsterdam-Zuidoost, postcodes 1100-1108, worden de kratjes altijd overdag omgewisseld.

Deze vraag wordt regelmatig aan ons gesteld en willen we uiteraard graag beantwoorden. Op deze pagina leggen we het je precies uit.