Moeders voor Moeders zoekt per 1 juni 2025 een betrokken en enthousiaste informatrice woonachtig in (omgeving) Haarlem, Heemstede, IJmuiden of Zandvoort circa 12 uur per week (freelance).

Een neus voor wat goed is voor je kindje

Je bent zwanger en ineens ruik je alles tien keer sterker. Genoot je vroeger nog zo van je lekkere kopje koffie, nu moet je er niet meer aan denken. Sterker nog, het liefst stuur je ook je partner met zijn koffie de tuin in. Weg met die vieze lucht!

Bijna alle zwangere vrouwen kunnen hierover meepraten. Tijdens de zwangerschap wordt niet alleen je reukvermogen vele malen sterker, ook gaan bepaalde geuren je gewoonweg tegenstaan. Andersom is het trouwens ook het geval. Ineens loop je met plezier door de regen omdat je de geur van dorre blaadjes het lekkerst vindt als ze nat worden.

Functie van moeder natuur

Dat je reuk tijdens je zwangerschap verbetert is geen toeval. Het hormoon oestrogeen versterkt je reukvermogen tijdens je zwangerschap enorm. Je wordt alerter omdat je ook onbewust je kindje wilt beschermen. Je neus speelt daarin een belangrijke rol. Geuren die je niet meer lekker vindt, ga je automatisch mijden. Het is een soort natuurlijk alarm voor gevaarlijke factoren, zoals schadelijke schoonmaakmiddelen en etenswaar dat niet meer goed is.

Geuren die je gaan tegenstaan zijn vaak ook de geuren van producten die je beter niet kunt gebruiken, niet nodig hebt of waar je tijdens je zwangerschap extra voorzichtig mee moet zijn. Sigarettenlucht en rauw vlees zijn goede voorbeelden hiervan. Andersom geeft je lichaam vaak ook zelf aan waar het wél behoefte aan heeft. Zo heb je bijvoorbeeld ineens heel veel zin in spinazie of heel klassiek, augurken! Het kan soms best vervelend zijn, maar eigenlijk is dat lijf van jou een heel slim mechanisme!

Hoe ga je het beste om met vervelende geurtjes?

  • Was je kleding/textiel/handdoeken vaker en met een neutraal ruikend wasmiddel.
  • Ventileer je huis zo vaak mogelijk, maar zeker na het koken.
  • Probeer de geuren die je echt tegenstaan te vermijden.
  • Gebruik verzorgingsproducten met een neutrale geur en vraag je partner dit ook te doen.
  • Kook zoveel mogelijk met ingrediënten waarvan je de geur goed verdraagt.
  • Ruik af en toe bewust aan dingen die je wel lekker vindt ruiken. 

Zelfs je partner kan (even) anders ruiken

Helaas, ook je partner kan het gaan ontgelden. Met een beetje pech vind je ook zijn (of haar) lucht niet meer zo lekker als voorheen. Dit is gelukkig maar een tijdelijk verschijnsel. Schrik er dus niet van wanneer je je realiseert dat je vroeger graag aan je partner snuffelde en er nu even niets van moet weten. Uit onderzoek blijkt dat een vrouw doorgaans op mannen valt wiens HLA-genen (die ook verantwoordelijk zijn voor de lichaamsgeur) voldoende van die van haar verschillen. Onder ‘normale’ omstandigheden val je dus juist op zijn geur. Maar tijdens de zwangerschap gooien de hormonen je geurenpallet flink door de war.

Je familie (bloedverwanten), daarentegen, kan ineens wel extra lekker voor je ruiken. Hun geur ervaar je als huiselijk, natuurlijk en vertrouwd.

Wist je dat sommige wijnmakers bij de selectie van hun wijnen soms de hulp inroepen van zwangere vrouwen?  Vanwege hun versterkte smaak en reuk zijn zij in staat om het beste smaken- en geurpallet samen te stellen. Maar een wijntje drinken is er uiteraard niet bij.

Heldenneus

Nu zal het je ook vast zijn opgevallen dat naast dat je beter bent gaan ruiken, ook je urine een sterkere geur heeft gekregen. Ook dat is het werk van hormonen. Die sterk ruikende urine is samen met een verbeterde reukzin vaak één van de eerste symptomen waar je een zwangerschap aan herkent. Wij snappen dat het verzamelen van urine tijdens je zwangerschap niet altijd de makkelijkste opgave is. Daarom willen wij nog eens extra benadrukken hoe blij wij met je deelname zijn.

En over geurtjes gesproken...

Ja, dat heb je goed geroken! Er zit ook een beetje een apart geurtje aan de fles. Of beter gezegd, in de fles. Om de urine in goede conditie te houden tijdens de inzamelperiode, zit er een klein laagje conserveringsmiddel in. Dit conserveringsmiddel beschermt het hCG hormoon dat in de urine zit en zorgt ervoor dat het zelfs na een inzamelperiode van een week gewoon verwerkt kan worden.

Tip: Om de fles waar je op dat moment je urine in opvangt te luchten, kun je deze een minuutje buiten zetten met de deksel eraf. Let wel op dat er geen vocht als regen of sneeuw in komt. Als je zo nu en dan je flessen lucht, dan kun je de geur waarschijnlijk beter verdragen en houd je het sparen makkelijker vol!