Over tijd: wat houdt het in?

Een van de belangrijkste zwangerschapssymptomen is het uitblijven van je menstruatie, oftewel ‘over tijd’ zijn. Wanneer je niet ongesteld wordt op het moment dat je het wel verwacht, kan dit een teken zijn dat je zwanger bent. Maar omdat je menstruatie best wat kan schommelen, is dit lastig in te schatten. Maar wanneer ben je nu eigenlijk over tijd?

Wanneer ben je over tijd?

Je cyclus kan één of twee dagen langer duren dan normaal. Als je daarna nog steeds niet ongesteld bent, ben je over tijd en is de kans aanwezig dat je zwanger bent.

Wanneer kun je testen?

De meeste zwangerschapstesten kun je doen vanaf de dag dat je eigenlijk ongesteld zou moeten worden. Weet je dit niet precies? Dan kun je het beste minstens 21 dagen aanhouden nadat je voor het laatst onbeschermde seks hebt gehad. Je kunt ook nog enkele dagen langer wachten als jouw cyclus langer duurt of onregelmatig is. Is de zwangerschapstest negatief en blijft je menstruatie nog steeds uit? Ga dan even langs de huisarts.

Over tijd maar niet zwanger

Als je over tijd bent, maar niet zwanger, kan het zijn dat je hormoonhuishouding in de war is. We noemen hieronder enkele mogelijke oorzaken waardoor je menstruatie uit zou kunnen blijven:

  • Stress: Ervaar je de laatste tijd veel stress? Stresshormonen kunnen invloed hebben op je cyclus. Door stress kan het ook zijn dat je minder hormonen aanmaakt die een eisprong stimuleren, waardoor de menstruatie uit zou kunnen blijven of later komt.
  • Hormonale schommelingen: Vaak komen hormonale schommelingen voor bij jonge vrouwen die net menstrueren. Maar het is ook mogelijk dat je altijd al last hebt gehad van een onregelmatige menstruatiecyclus.
  • Anticonceptie: Het gebruik van anticonceptie zoals de pil, de prikpil en een (hormoon)spiraaltje kan ervoor zorgen dat je menstruatie uitblijft. Als je stopt met anticonceptie, is je cyclus in de meeste gevallen snel weer normaal.
  • Afvallen, ondergewicht en overgewicht: Een gezond gewicht is erg belangrijk voor een gezonde menstruatiecyclus. Ben je in korte tijd veel afgevallen? Of heb je last van onder- of overgewicht? Dit kan je hormoonhuishouding behoorlijk in de war brengen en ervoor zorgen dat er geen eisprong plaatsvindt waardoor de menstruatie uitblijft.
  • Overmatig bewegen: Doe je aan topsport? Je lichaam past zich aan op deze extreme beweging en maakt andere hormonen aan, wat invloed kan hebben op je eisprong en dus je menstruatie.
  • Ziekte en medicatie: Wist je dat door de griep je menstruatie kan uitblijven? Maar ook andere (langdurige) ziektes of het gebruik van bepaalde medicatie kunnen zorgen voor schommelingen in je hormoonhuishouding. Raadpleeg je huisarts of apotheek als je twijfelt of dit een reden kan zijn voor het uitblijven van je menstruatie. 
  • PCOS: PCOS staat voor ‘polycysteus-ovariumsyndroom’. Dit houdt in dat er cysten (blaasjes met vocht) in je eierstokken groeien, waardoor er geen of onregelmatige eicellen groeien en er dus ook geen of een onregelmatige eisprong plaatsvindt. PCOS wordt ook wel het syndroom van Stein-Leventhal genoemd. 
  • Een verstoord ritme: Draai je dag- en nachtdiensten? Deze onregelmatigheden zijn niet bevorderlijk voor je natuurlijke cyclus. Je cyclus past zich hier namelijk op aan, waardoor het kan gebeuren dat je over tijd bent zonder zwanger te zijn. 
  • Overgang: Wanneer je in de overgang bent, oftewel de menopauze nadert, vinden er in je lichaam veel hormonale veranderingen plaats. Deze ontregelde hormoonproductie zorgt vaak voor een veranderende menstruatie, die uiteindelijk ook helemaal zal uitblijven. 
  • Borstvoeding: Ben je net bevallen en geef je borstvoeding? Dit kan van invloed zijn op je menstruatie. Borstvoeding onderdrukt namelijk het hormoon dat de eisprong aanspoort. Daardoor kan je menstruatie enkele maanden tot een half jaar na je bevalling uitblijven. 
  • Ben je over tijd, maar niet zwanger en weet je niet wat de oorzaak kan zijn? Neem dan contact op met je huisarts, zodat jullie samen kunnen kijken waar het aan zou kunnen liggen.