Veelgestelde vragen

Hier vind je de meest gestelde vragen en antwoorden m.b.t. Moeders voor Moeders en over deelname. Staat jouw vraag er niet bij? Stel deze dan via het contactformulier of bel 088 – 278 0000.

Moeders voor Moeders is onderdeel van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V. 
Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen waaruit het hCG-hormoon wordt gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen.

De urine die Moeders voor Moeders inzamelt wordt verwerkt tot bruikbare grondstof voor vruchtbaarheidsmedicijnen.

Het is belangrijk te weten dat een vruchtbaarheidsbehandeling uit een combinatie van hormonen bestaat. Het geneesmiddel dat het hCG-hormoon bevat is slechts één onderdeel daarvan. Het is daarom helaas niet mogelijk de waarde van de ingezamelde urine uit te drukken in aantallen zwangerschappen.

Moeders voor Moeders verwerft een grondstof voor de productie van een geneesmiddel. Met de verwerving en inzameling van deze grondstof zijn hoge kosten gemoeid. Mede daardoor zijn de totale kosten voor het maken van dit geneesmiddel hoog. De marges daarentegen zijn significant lager dan gemiddeld voor geneesmiddelen. Echter de medicijnen die van het hCG-hormoon worden gemaakt zijn voor stellen met een kinderwens van onschatbare waarde. Dé reden waarom zoveel zwangere vrouwen meedoen aan Moeders voor Moeders. En zo hun steentje bijdragen.

Heb je nog vragen? Bel ons dan via telefoonnummer 088 - 278 0000 of stel je vraag middels het contactformulier op deze website.

Er zijn twee manieren om je aan te melden:

  • Via het inschrijfformulier op deze website
  • Via het telefoonnummer van Moeders voor Moeders: 088 – 278 0000

Aanmelden kan al vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent tot en met de 11e week van je zwangerschap. Deelnemen kan vanaf de 6e tot en met de 16e week van je zwangerschap.

De informatrice test of er voldoende hCG-hormoon in jouw urine aanwezig is. Vervolgens neemt ze de deelnamevoorwaarden met je door. Deze voorwaarden zijn belangrijk. Jouw urine wordt gebruikt voor het maken van een geneesmiddel. De gezondheidsautoriteiten die toezien op geneesmiddelen hebben bepaald dat urine van sommige vrouwen niet gebruikt mag worden. De uitslag van de hCG-test en de deelnamevoorwaarden bepalen of je kunt deelnemen.

Heb je naar aanleiding van de deelnamevoorwaarden vragen over jouw gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts.

Je ontvangt van Moeders voor Moeders alles wat je nodig hebt om je urine op te vangen en te bewaren. Je vangt je urine op met behulp van een opvangkannetje en giet het vervolgens over in een blauwe fles. Na gebruik spoel je het opvangkannetje om met water. Maak het kannetje nooit schoon met een schoonmaakmiddel. Schoonmaakmiddelen breken het hormoon namelijk af. De blauwe flessen mag je ook niet zelf schoonmaken. Ze bevatten namelijk een klein beetje niet geheel ongevaarlijk conserveringsmiddel. Dit bestaat uit benzoëzuur (dat ook in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt), opgelost in een kleine hoeveelheid ethanol (dat ook voorkomt in onder anderen alcoholische dranken en in reinigingsmiddelen). De flessen moeten dus buiten het bereik van kleine kinderen blijven! Het conserveringsmiddel zorgt ervoor dat de urine langer houdbaar is. Klik hier voor de veiligheidsinformatie met betrekking tot het conserveringsmiddel.

De flessen worden - voordat je ze ontvangt - van binnen en buiten grondig gereinigd. Je kunt het beste iedere dag een nieuwe fles gebruiken. Dit voorkomt nare luchtjes. De urine bewaar je tot de afgesproken ophaaldag. De flessen worden wekelijks door een chauffeur van Moeders voor Moeders opgehaald.

Als je mee gaat doen ontvang je onder andere een leuk cadeautje voor je toekomstige kindje en een tijdschrift over zwangerschap.

Als je (fulltime) werkt kun je gewoon meedoen. Alle urine die je (thuis) opvangt is welkom: 's ochtends, 's avonds en in het weekend.

Natuurlijk! Als je zwanger bent geworden na een vruchtbaarheidsbehandeling kun je gewoon deelnemen.

Dat kan zeker! De informatrice heeft vast en zeker een oplossing voor het verbergen van de flessen, zodat je omgeving nog niet merkt dat je zwanger bent. Bespreek het met haar. Op de bestelbus waarmee de urine wordt opgehaald staat overigens geen reclame van Moeders voor Moeders.

Moeders voor Moeders haalt in heel Nederland de flessen aan huis op met uitzondering van de Wadden Eilanden.

Deelnemen aan Moeders voor Moeders kan alleen als je woonachtig bent in Nederland.