Helaas

Onze website www.moedersvoormoeders.nl is niet beschikbaar voor Internet Explorer versie 8 en lager

Om deze website te kunnen bekijken, adviseren we Internet Explorer 9 of hoger, Google Chrome, Firefox of Safari.

Om je aan te melden kun je gratis bellen met
0800-0228070 (bereikbaar maandag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 18.00 uur).

deelnamevoorwaarden

De gezondheidsautoriteiten die toezicht houden op de productie van geneesmiddelen hebben bepaald dat urine van sommige vrouwen niet geschikt is voor het maken van medicijnen. De voorwaarden worden tijdens het inschrijfgesprek aan je voorgelegd om te bepalen of jouw urine voldoet aan de eisen van deze gezondheidsautoriteiten. Moeders voor Moeders heeft geen invloed (gehad) op de aard van de voorwaarden.

Bij één van de volgende situaties kan je je urine niet inleveren voor Moeders voor Moeders:

  • Wanneer je aan Hepatitis lijdt
  • Wanneer je HIV positief bent
  • Wanneer je tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk bent geweest (Engeland, Wales , Noord-Ierland, Schotland, het eiland Man of de Britse Kanaaleilanden)
  • Wanneer  je ooit een bloedtransfusie hebt gehad
  • Wanneer in jouw familie de ziekte van Creutzfeldt-Jacob voorkomt
  • Wanneer  je ooit een behandeling met groeihormonen hebt gehad
  • Wanneer  je op dit moment een nierontsteking en/of een chronische nierontsteking hebt
  • Wanneer  je ooit een hoornvliestransplantatie hebt gehad
  • Wanneer  je ooit een hersenvliestransplantatie hebt gehad

Wat is de achtergrond van deze uitsluitingsredenen?

Hepatitis

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Een leverontsteking kan verschillende oorzaken hebben waaronder een virale. De bekendste vormen van een virale leverontsteking zijn hepatitis A, B en C. Virale hepatitis is besmettelijk. Hepatitis A en B leiden vaak tot een acute leverontsteking. Hepatitis C is de meest voorkomende virale leverinfectie en kan jaren in het lichaam aanwezig zijn zonder klachten te veroorzaken. Deze vorm leidt tot chronische hepatitis. De gezondheidsautoriteiten hebben bepaald dat wanneer je hepatitis hebt je urine niet in aanmerking komt voor de vervaardiging van medicijnen.

HIV (Human Immunodeficiency Virus)

HIV is een virus dat de afweer tegen ziekteverwekkers bij mensen (het immuunsysteem) verzwakt.
HIV-besmetting kan uiteindelijk leiden tot het krijgen van AIDS (Acquired Immuno Deficiency Syndrome). Als iemand HIV-positief is, betekent dat nog niet dat deze persoon ook AIDS heeft. HIV is een besmettelijke aandoening. Om alle risico’s uit te sluiten stellen de gezondheidsautoriteiten dat je urine niet gebruikt mag worden voor de vervaardiging van medicijnen wanneer je HIV-positief bent.

Bloedtransfusie

Bij een bloedtransfusie brengt men bloed, afkomstig van een bloeddonor, in de aderen van een
patiënt die dit bloed nodig heeft. Er zijn verschillende typen bloedtransfusies, waaronder transfusies met totaal bloed (dat zowel rode bloedcellen, witte bloedcellen, bloedplaatjes als bloedplasma bevat) en transfusies met een van de componenten van bloed: plasma (de vloeibare component van het bloed), bloedplaatjes, rode bloedcellen, witte bloedcellen of stollingsfactoren. De gezondheidsautoriteiten hebben bepaald dat wanneer je één van bovenstaande bloedtransfusies hebt gehad je urine niet in aanmerking komt voor de vervaardiging van medicijnen.

Een uitzondering hierop is "autotransfusie". Hierbij wordt je eigen bloed eerst afgenomen en later weer toegediend. Als je een autotransfusie hebt gehad kan je dus wel aan Moeders voor Moeders deelnemen.

Langdurig verblijf tussen 1980 en 1996 in het Verenigd Koninkrijk

De gezondheidsautoriteiten hebben bepaald dat iedereen die tussen 1980 en 1996 langer dan 180 dagen in het Verenigd Koninkrijk heeft doorgebracht niet in aanmerking komt voor inzameling van urine omdat daar in die tijd de gekkenkoeienziekte (BSE) en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) relatief vaak voorkwam. Om alle risico’s uit te sluiten stellen de autoriteiten dat je urine dan niet gebruikt mag worden voor de vervaardiging van medicijnen.

Ziekte van Creutzfeldt-Jakob

De ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJD) behoort tot de sponsvormige hersenafwijkingen. Naast de
klassieke vorm werd in 1996 in het Verenigd Koninkrijk de variant vorm van de ziekte van
Creutzfeldt-Jakob (vCJD) voor het eerst beschreven: atypische gevallen van CJD bij relatief jonge
patiënten, met een specifiek klinisch beeld en een relatief langdurend ziektebeeld. Deze vorm van
CJD werd al snel in verband gebracht met Boviene Spongiforme Encefalopathie (BSE ofwel
gekkekoeienziekte, prionziekte bij runderen). Het risico op besmetting is niet voor alle weefsels en vloeistoffen gelijk: er is sprake van een hoog besmettingsrisico bij direct of indirect contact met dura mater (het harde hersenvlies), hersenen, hypofyse, het binnenste van het oog en ruggenmerg. Besmetting door medische handelingen is zeldzaam, maar kan onder andere optreden na toediening van humaan groeihormoon. De gezondheidsautoriteiten hebben bepaald dat urine van iemand die een verhoogde besmettingskans heeft (gehad) op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob niet gebruikt mag worden voor de vervaardiging van medicijnen.

Groeihormonen

In de jaren zeventig werd een tekort aan groeihormoon behandeld door toediening van menselijk groeihormoon. Dit groeihormoon werd uit de hypofyse van overleden mensen gewonnen. Toediening gebeurde door injectie. Deze behandelingsvorm is halverwege de jaren tachtig gestaakt toen door besmetting van een hoeveelheid hormonen met de ziekte van Creutzfeldt-Jakob een aantal ontvangers aan deze ziekte overleed. Gebruik van menselijk groeihormoon kan dus leiden tot een besmetting met CJD. Inmiddels wordt groeihormoon via de DNA-techniek (biotechnologisch) geproduceerd. Het is betrokkenen echter niet altijd duidelijk of zij met een menselijk dan wel met een synthetisch groeihormoon zijn behandeld. Zekerheidshalve heeft men er dan ook voor gekozen om iedereen uit te sluiten die ooit met groeihormonen is behandeld – van welke herkomst dan ook.

Nierontsteking

Nierontsteking (nefritis) is een verzamelnaam voor ziekten aan de nieren die lijken op ontstekingen.
Er bestaan dus verschillende vormen van nierontsteking. Bij een nierontsteking functioneert de nier niet meer naar behoren. Een nierontsteking kan het gevolg zijn van een bacteriële infectie. De gezondheidsautoriteiten hebben bepaald dat bij een nierontsteking je urine niet in aanmerking komt voor de vervaardiging van medicijnen.

Hoornvliestransplantatie

Het hoornvlies is het voorste deel van het oog. Door dit heldere venster komt het licht het oog binnen. Een hoornvlies dat troebel is geworden door beschadiging of een ziekte, belemmert de lichtinval in het oog. Als het hoornvlies blijvend troebel geworden is kan het zien alleen worden hersteld door vervanging van het ondoorzichtige hoornvlies. Dit gebeurt door transplantatie. Het nieuwe hoornvlies is afkomstig van een donor. Omdat oogweefsel een verhoogde besmettingskans op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob heeft, hebben de gezondheidsautoriteiten bepaald dat je urine niet ingezameld mag worden voor de vervaardiging van medicijnen.

Hersenvliestransplantatie

Bij een hersenvliestransplantatie krijg je een hersenvlies van een donor. Omdat hersenvlies een verhoogde kans op besmetting van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob heeft, hebben de gezondheidsautoriteiten bepaald dat je urine niet ingezameld mag worden voor de vervaardiging van medicijnen.

Mocht je naar aanleiding van bovenstaande informatie nog vragen hebben bel dan met het gratis informatienummer van Moeders voor Moeders: 0800-0228070.

geluk kun je delen

pagina delen: Twitter Facebook

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Moeders voor Moeders zoekt per 1 maart a.s. een informatrice voor de regio Culemborg, Geldermalsen en Tiel. Kom jij… twitter.com/i/web/status/1…

Moeders voor Moeders @MoedersVMoeders

Er staat weer een nieuwe vlog en blog van Aljenshka online. Volg haar stage avontuur op Aruba via onze website:… twitter.com/i/web/status/1…