Tips voor de eerste weken van je zwangerschap

Je bent misselijk, vermoeid en je kan ineens uit het niets in huilen uitbarsten: allerlei symptomen waar je voorheen nooit last van had. De eerste weken van je zwangerschap kunnen voor jezelf best verwarrend zijn, vooral omdat je nog niet echt kunt zien dat je zwanger bent, maar je wel van alles merkt.

Dit is heel normaal, want je lichaam moet ineens voor een extra mensje zorgen en moet hier hard voor werken. Hierdoor kan het ook best voorkomen dat je wel eens wat vergeet.

Checklist

Wist je dat je in onze app heel gemakkelijk per week een checklist kunt bijhouden? Hierin geven we je wekelijks geheugensteuntjes voor de belangrijkste dingen om te regelen tijdens je zwangerschap. Voor de eerste weken geven we je in dit artikel alvast enkele tips.

Week 1 t/m 13

Tot en met de 11e week van je zwangerschap kun je je aanmelden voor Moeders voor Moeders. Hiermee kun je stellen met vruchtbaarheidsproblemen helpen. Bekijk hier hoe het werkt.

Slik Foliumzuur

Daarnaast is het belangrijk om, wanneer je dat nog niet doet, extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur helpt jouw lichaam, en die van je kindje, te groeien.

Verloskundige bellen

Zodra je weet dat je zwanger bent kun je een verloskundige bellen voor een eerste afspraak. Deze wordt meestal tussen de 8 en 10 weken van je zwangerschap gepland. Aangezien verloskundigen een drukke agenda hebben, is het slim om zo snel mogelijk te bellen.

Zorgverzekering informeren

Rond de 10e week van je zwangerschap is het goed om je zorgverzekering te informeren. Zij kunnen je vertellen voor welke zorg je wel of niet verzekerd bent.

Kraamzorg en gratis babyboxen

Na je eerste afspraak bij de verloskundige is het verstandig om je te informeren over kraamzorg. Vraag eventueel aan je verloskundige welke kraamzorgaanbieders er bij jou in de buurt zijn en/of oriënteer je online. Ga vervolgens op onderzoek uit. Wat vind jij belangrijk en welke organisatie past het beste bij jouw wensen? Regel kraamzorg rond de 12e week van je zwangerschap.

Daarnaast kun je in deze periode gratis babydozen/zwangerschapsboxen aanvragen zoals bijvoorbeeld de blije doos. Er zijn verschillende aanbieders en je kunt heel wat gratis spulletjes krijgen. En dit wil je natuurlijk niet mislopen!