Zwanger worden, wat als het niet lukt?

Wanneer het maar niet lukt om zwanger te worden, kan dat een grote impact op je leven hebben. Na de zoveelste negatieve test is de kans groot dat je het even niet meer ziet zitten. Want waarom lukt het niet? We begrijpen dat dit erg zwaar kan zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende mogelijkheden om de natuur een handje te helpen.

Proberen om zwanger te worden

Om zwanger te worden heeft de vrouw een eisprong nodig en is het van belang dat de kwaliteit van het zaad van de man goed is. Wist je dat je met een ovulatietest kunt bekijken wanneer je vruchtbaar bent? Dit kan helpen om eerder zwanger te worden.

Wanneer zoek je hulp?

Het wordt aangeraden om het eerst een jaar te proberen. Ben je na een jaar nog niet zwanger? Dan kun je naar je huisarts gaan. Deze kan alvast enkele tests doen en je adviseren om te testen of je een eisprong hebt. Ook kan de huisarts een soa test doen, kijken of de baarmoedermond toegankelijk is voor zaadcellen en of de baarmoederholte er goed uitziet.

De huisarts kan op basis van deze eerste onderzoeken voorzichtig inschatten hoe groot de kans is op een zwangerschap. Is deze kleiner dan 3 op de 10, dan zal de huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Vruchtbaarheid vergroten

Naarmate je ouder wordt, neemt de vruchtbaarheid bij vrouwen af. Tot je 35e heb je als gezonde vrouw nog steeds 55 tot 75% kans om binnen een jaar zwanger te worden. Rond je 38e begint dit snel af te nemen. Om de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te houden, is het dus verstandig om het te proberen in je twintiger/begin dertiger jaren. Daarnaast kan een gezonde levensstijl de vruchtbaarheid verhogen. Roken, alcohol en drugs horen hier dus niet bij. Zorg dat je voldoende groenten en vitaminen binnenkrijgt en dat je regelmatig beweegt.

Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, is de kans groot dat je wat stress ervaart. Maar stress kan een reden zijn waardoor een eisprong of cyclus uitblijft. Probeer iets te zoeken waar je van ontspant. Dat kan een meditatie zijn, een lekkere work-out of het kijken van een heerlijk filmpje op de bank. Het maakt niet uit wat het is, zolang het jou helpt om je zorgen even opzij te zetten, is het goed. 

Zaadkwaliteit verbeteren

Naast jouw vruchtbaarheid, is die van je partner minstens zo belangrijk. Al het bovenstaande geldt dus ook voor hem. Zo heeft onder andere roken een negatieve invloed op de zaadkwaliteit. Het kan het aantal goede zaadcellen, de beweeglijkheid en het bevruchte vermogen ervan aantasten. Ook alcohol, drugs en extreme warmte, zoals de sauna of een heet bad, zijn niet heel bevorderlijk voor de kwaliteit van het zaad.

Daarnaast is het belangrijk om als man regelmatig een zaadlozing te hebben. De kwaliteit gaat namelijk achteruit als het meer dan vijf dagen geleden is dat er een zaadlozing is geweest. Maar, meer dan één keer per dag is ook weer niet goed. Zaadcellen zijn het gezondst wanneer er om de 2 à 3 dagen een zaadlozing is.

Een voordeel is dat de zaadcellen om de 3 maanden een soort ‘reset’ hebben. Wanneer alle slechte invloeden uit het lichaam zijn, worden er weer goede zaadcellen aangemaakt. Mochten jullie willen gaan proberen om zwanger te worden, dan is het verstandig dat de man zo’n 3 maanden van tevoren op eerder genoemde punten let om de zaadkwaliteit te optimaliseren.

Vruchtbaarheidsbehandelingen

Hebben jullie alle eerdergenoemde tips geprobeerd, maar wil het helaas nog niet lukken? Dan komen jullie wellicht in aanmerking voor een vruchtbaarheidsbehandeling. In ons artikel over vruchtbaarheidsbehandelingen leggen we de mogelijkheden en verschillen uitgebreid uit. 

Het Kinderwenscafé
Wil je op een ongedwongen manier in contact komen met lotgenoten? Via het Kinderwenscafé kun je terecht als je te maken hebt met een onvervulde kinderwens en/of in een vruchtbaarheidstraject zit (of start). De café’s worden in verschillende regio’s in Nederland gehouden.